Författarliv, Feelgood, Livsbetraktelser, Norstedts, Roman, Romantisk feelgood, Världen från ovan

Världen från ovan

Jag inser (och det är i och för sig ingen ny insikt) att det inte riktigt är detta ställe man ska följa mig på för täta uppdateringar. 🙂 Ibland kan jag känna att jag verkligen skulle vilja blogga regelbundet men sedan kommer livet och mitt författarskrivande emellan och det blir inte så. Hur som helst har snart ännu ett år gått och i juni – den 15 juni närmare bestämt – är det dags för nästa boksläpp. Då kommer min åttonde roman ut – ”Världen från ovan”. Tänk att det blivit så många böcker nu! Längst ner i inlägget hittar ni hela omslaget för boken, respektive baksidestexten. Och den kommer förstås samtidigt ut som ljudbok och e-bok och ljudboken kommer att läsas in av bästa Sofia Berntson. I min nya bok får ni liksom i mina två senaste böcker följa två olika kvinnor vid två olika tidsskeenden. Två berättelser som sedan flätas samman till en.

Det finns flera anledningar till att jag skrev just den här boken … Jag har länge varit fascinerad av kvinnliga pionjärer och starka kvinnoöden, och visste att jag ville skriva om det. Även om Lill, som är den ena av de kvinnliga huvudpersonerna i boken, inte var den allra första kvinnliga piloten i Sverige så var hon en av de få på sin tid (även om hon förstås är en helt fiktiv karaktär). Det kändes både spännande och viktigt att skildra. När jag dök ner i den här världen blev det snabbt uppenbart att den var (och fortfarande är) väldigt mansdominerad och att de få kvinnor som ens försökte slå sig in fick kämpa i motvind. Det fick min berättelse att kännas än viktigare! Jag har även fått inspiration till Lills karaktär, specifikt hennes bakgrund som finskt krigsbarn, genom min faster som tyvärr inte längre finns i livet. Hon kom till Sverige som finskt krigsbarn under andra världskriget och det öde som hon delade med många andra barn i Finland kände jag starkt att jag ville ta reda på mer om och skriva om. Och ju mer jag lärde mig om dessa krigsbarn och deras historier, desto mer påverkad och berörd blev jag. Det fick mig så klart också att tänka på allt som händer i världen nu.

Världen från ovan är dock främst en stor kärleksroman och en roman om att ha modet att gå sin egen väg, vilket både den historiska och den nutida berättelsen handlar om. Hoppas ni ska vilja läsa/lyssna!

Och som det ser ut i min författarbubbla nu när boken har gått till tryck och inläsning av ljudboken så befinner jag mig i uppstarten för nästa bokprojekt och nästa bok. Jag har en hel del research att göra, men jag har redan intervjuat en person och ska snart bege mig in till stan för att intervjua en till. Jag har också hunnit göra ett studiebesök. Jag undrar om inte detta är absolut bästa fasen under ett skrivprojekt, precis innan man börjar skriva … När allt fortfarande är möjligt. För sedan börjar man ganska snart slita sitt hår och få prestationsångest, och man undrar varför den där berättelsen som känns så bra/låter så bra i huvudet, är så svår att få ner på pränt … 🙂

Omslag Världen från ovan:

Omslagsdesign: Emma Graves

Baksidestext:

Världen från ovan är en stark, storslagen och fängslande roman om modet att gå sin egen väg, om försakelser, svek och sökandet efter sanningen. Och om den stora kärleken.

Jämtlandsfjällen 1963. Lill är en av de första kvinnliga piloterna i Sverige. Flygandet är hennes stora passion, men vägen dit har varit allt annat än enkel. Priset för att försöka hävda sig i en mansdominerad värld har varit att försaka allt annat, men det är också det enda som hjälper henne att förtränga känslan av övergivenhet, som Lill kämpat med sedan barndomen när hon kom till Sverige som finskt krigsbarn.

Solna 2023. Pauline jobbar som skräddare, och tillbringar dagarna i sin syateljé med att uppfylla främlingars drömmar om perfekta brudklänningar och rädda favoritplagg från att slängas. Sina egna drömmar har hon sedan länge lagt på hyllan. Men när hon lagar en äldre kvinnas kappa hittar hon ett gammalt foto som föreställer kvinnan i förarkabinen på ett flygplan. Fotot väcker tankar hos Pauline, och minnen om en annan, betydligt äventyrligare tillvaro.

När de två kvinnornas vägar korsas är de båda på flykt från sina tidigare liv. Men går det att fly från sitt förflutna, sina rädslor och sig själv hur länge som helst? Kan den enas berättelse förändra den andras framtid?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s